Thuis » nieuws » ENR

Encyclopedie Nadere Reformatie

Op 10 april 2015 verscheen het eerste deel van de driedelige Encyclopedie Nadere Reformatie (ENR). Het tweede deel werd op 24 september 2016 gepresenteerd in de Jacobikerk te Utrecht tijdens het aan Jodocus van Lodensteyn gewijde publiekscongres van de SSNR. Deze twee delen bevatten 295 levensbeschrijvingen van personen die in de zeventiende en achttiende eeuw betrokken waren bij de bevordering of de tegenwerking van de gereformeerde vroomheid. Niet alleen predikanten, maar ook niet-theologen, uitgevers, vrouwen en zelfs bestrijders worden behandeld. Hieraan werkte een gevarieerde groep van 50 deskundige auteurs mee. De delen zijn ruimhartig geïllustreerd en aantrekkelijk vorm gegeven. In de delen III en IV komen de thema's aan de orde die een rol spelen in de vroomheidsgeschiedenis. Het is voor het eerst dat deze onderwerpen systematisch worden behandeld. Deel III verscheen op 5 november 2020. Hierin worden 141 thema's behandeld door 35 auteurs. Deel IV wordt in 2021 verwacht.

    De redactie bestaat uit prof. dr. W.J. op 't Hof (tevens eindredacteur), prof. dr. A. Baars, drs. F.W. Huisman, dr. J. van de Kamp en prof. dr. A. de Reuver. J.H. Rozendaal is beeldredacteur.

    Voor de terminologie betreffende de Nadere Reformatie en het Nederlands Gereformeerd Piëtisme wordt gebruik gemaakt van de jongste poging tot begripsbepaling uit 1995 door C. Graafland, W.J. op 't Hof en F.A. van Lieburg. Voor de oude gedrukte bronnen en voor de literatuur over de gereformeerde vroomheid wordt verwezen naar Pietas en Pietas Studies.

    Deze uitgave is in het royale A4-formaat gedrukt. De delen zijn voor een aantrekkelijke prijs te koop in de boekhandel en bij de uitgever De Groot Goudriaan. Zie ook de oude folder voor de eerste informatie over de ENR of neem een kijkje in deel I,  in deel II of  in deel III.

Printversie

Ontwerp en realisatie: Novatrix | Advies: Stichting Reformatica
© Stichting Studie der Nadere Reformatie